Přeskočit na obsah

Články

Mé první setkání s vlkem ve volné přírodě

10.3.2023

Asi žádné jiné zvíře v našich končinách nevyvolává v lidech tolik rozporuplných emocí, jako vlk. Od fascinace až po strach a nenávist. Nebudu zde rozebírat příčiny těchto názorů a pocitů ani je nebudu posuzovat. Faktem je, že vlk se do naší přírody vrátil, ať už se nám to líbí nebo ne.

Já osobně mám vřelý vztah ke všem zvířatům, vlky nevyjímaje. Už od dětství mě toto zvíře fascinovalo a bylo pro mě symbolem volnosti a nedotknuté přírody. Přímo jsem hltala povídky o zvířatech od spisovatele Ernesta Thompsona Setona, ….. (celý článek)

Jelení říje v Lužických horách 2022 aneb „Moje jelení komedie o třech dějstvích“

26.12.2022

Jelení říje, to je událost! Neoficiální svátek všech myslivců a „střelců“. Ještě někdo toto období vyhlíží, my fotografové! Divíte se nám? Sledovat ve volé přírodě tyto majestátní tvory je úžasný zážitek a co teprve když je slyšíte troubit nebo dokonce vidíte jejich souboj! To je zážitek, který se vryje do mysli! Mě jelení zvěř vždycky fascinovala. … (celý článek)

Historie kamzíků v Sasku a v Severních Čechách

25. 12. 2021

Nedávno jsem se seznámila s fotografem a milovníkem přírody Marco Schüttem z Mnichova. Jeho velký zájem patří kamzíkům žijícím mimo Alpy. Protože i já ráda fotím a pozoruji kamzíky v okolí nedalekého Studence v Lužických horách, tak mě velice zaujal jeho článek o historii kamzíků v Saském Švýcarsku a Lužických horách. Se souhlasem autora jsem tento článek přeložila z němčiny a přidala na svůj web. Pod následujícím odkazem najdete originální článek v němčině. Von den Gämsen in Sachsen und Nordböhmen .  Vzhledem k tomu, že se objevily nové informace o současném stavu kamzíků v Sasku, bude tento článek v brzké době ještě aktualizován.  ….  (celý článek)

Mapování ptáků pro nový „Atlas hnízdního rozšíření ptáků v České republice“ proběhlo i na Šluknovsku

19.5.2018

Ptáci patří od nepaměti k nedílné součásti našeho života. Těžko si představit jarní ráno bez nádherného orchestru ptačího zpěvu. Život bez ptáků by byl smutný. Jejich role na naší planetě je ale důležitější, než si mnoho lidí myslí. Kromě toho, že je obdivujeme kvůli jejich pestrobarevnému peří, či jejich pěveckému talentu, spousta druhů šíří různá semena rostlin, zachovávající kontinuitu potravinového řetězce. Varují nás před změnami životního prostředí, na které jsou schopni velmi citlivě reagovat. Ptáci jednoduše k životu patří.

Smutnou realitou však je, že počty našich opeřenců se stále snižují.  …. (celý článek)

Jak jsem fotila divočáka

10. 5 2017

Ráda se s Vámi dělím o zážitky z mých fototoulek. Ideální čas pro takové psaní je v dlouhých zimních večerech, kdy je venku nefotogenické pošmourno a málo světla na focení, to znamená méně práce u počítače při zpracovávání fotek a více času na psaní. I tato vzpomínku byla sepsána v zimě, uteklo však ještě několik měsíců, než jsem ji upravila a mohla dát na stránky.

Zalovila jsem v paměti a vybavila si zážitek, který jsem měla před několika lety. Bylo to v době, kdy jsem teprve začínala fotit zrcadlovkou. Měla jsem tehdy už fotky celé řady zvířat, ale stále se mi nedařilo „ulovit“ divočáka i když jich je v našem okolí celkem dost (a kde taky ne). Žel bývají aktivní hlavně večer a v noci, kdy je nedostatek světla a tak v mé sbírce stále chyběl. ….  (celý článek)

Mé první setkání s králem Šluknovského nebe

2016

Asi před čtyřmi lety (bylo to v únoru 2012) jsem se vracela z jedné ze svých „loveckých“ toulek s foťákem k autu, zaparkovanému na konci obce Království.

Ten den se mi štěstí vyhýbalo, nepodařilo se mi vyfotit nic, co by stálo za řeč. Než jsem nastoupila do auta, upoutali mou pozornost, štěbetaví vrabčáci posedávající na keři opodál. Moc ráda je pozoruji, jak se hašteří a cvrlikají, a tak jsem si řekla: ‚lepší vrabčák než nic‘, a zkusila se k nim přiblížit. Ale jim se to nelíbilo! Ten den mi nechtěli pózovat ani ti vrabčáci, nevděčníci! Chvíli jsem tam postávala a dumala co dál a říkala si: ‚dneska nebude opravdu nic‘. Když vtom se mi do zorného pole dostal nějaký velký pták letící ………..  (celý článek) 

Hon na muflona aneb bahenní lázně zdarma

3.1.2013

Několik posledních let je to stále týž neutěšený pohled na konec prosince. Všude mokro, bláto, tma a po sněhu  ani stopy. Měla jsem několik dní volna a těšila se, že budu mít dostatek času vyrazit do přírody fotografovat, ale k mému zklamání utíkal jeden den za druhým s sluníčko nikde. Naopak obloha byla pošmourná a zamračená, pro fotografování v lese absolutní nedostatek světla. Konečně jednoho dne, mě ráno uvítalo sluníčko. Hned mi to zlepšilo náladu a po snídaní jsem si sbalila fotovýstroj a vyrazila ven. Autem jsem dojela na Valdek a vydala se lesem  směrem Zámeček…..   (celý článek)

Nečekaná setkání na Studenci aneb, ať žije technika

2012

Byl nádherný říjnový den. Nebe bylo azurově modré a zářivě zbarvené listí na stromech s ním krásně kontrastovalo. Manžel mi už delší dobu sliboval výlet, ale stále bylo něco, co tomu bránilo. Ale konečně to vyšlo. A to počasí bylo pro mě jako nekrásnější dárek. Podzim s jeho nádhernými barvami je pro fotografa krajiny jedno z nejkrásnějších období.

Rozhodli jsme se, že pojedeme na Studenec. Je to kopec v Lužických horách.Byla jsem tam už několikrát, v různých ročních dobách.    ………… (celý článek)

Tři měsíce s Pupínkem

2011

Bylo pozdní odpoledne, vlahý srpnový den. Slunce krásně svítilo a pofukoval lehký vánek vonící létem. Ideální chvíle pro toulku.
Polní cestou do táhlého svahu jsem vyšla na rozlehlou pláň obklopenou lesem poblíž obce Království. Je to moje oblíbené místo na jaře porostlé žlutou záplavou pampelišek a o něco později bílou záplavou kopretin.

Přede mnou se rozprostírala velká plocha luk s ještě nízkou otavou plnou různého bzukotu a cvrčení hmyzu a obletovanou několika druhy motýlů.

Všimla jsem si, že v dálce se pase srna. Trochu mi začal stoupat tep.  ………… (celý článek)

Krajina Šluknovska

Šluknovský výběžek, který tvoří severovýchodní část Ústeckého kraje, vybíhá na mapě Čech nejdále na sever. Místo na státní hranici  katastru osady Severní (část Lobendavy) je nejsevernějším místem celé České republiky.

Území Šluknovského výběžku je na západě, severu a východě vymezeno státní hranicí s Německém, a to její spolkovou zemí Sasko. Směrem na jih, tedy do vnitrozemí, není území výběžku oficiálně vymezeno.  ………   (celý článek)

Fauna Šluknovska

Živočichové jsou velmi dynamickou složkou biosféry. Mnohé druhy prošly a procházejí velmi dramatickými změnami početnosti, od úplného vymizení až po velmi progresivní šíření, proto druhový výčet nebude nikdy úplný. Stále se objevují nové druhy a některé druhy zas mizí.  ……….  (celý článek)

Ptáci Šluknovska

Ptáci jsou druhově nejpočetnější skupinou obratlovců. Ani ve Šluknovském výběžku tomu není jinak. Více než 130 druhů zde pravidelně nebo příležitostně hnízdí. Dalších několik desítek druhů zdejším územím pravidelně migruje nebo se sem náhodně zatoulává.

Mezi pravidelně hnízdící druhy patří POTÁPKA ROHÁČ a POTÁPKA MALÁ, můžeme se s nimi setkat např.na Velkém rybníku a Světlíku. S potápkou malou též na Varnsdorfském odkališti. Velmi vzácně bylo ojedinělé zahnízdění prokázáno u potápky rudokrké na Velkém rybníku a na Jedlovských rybnících, žel už patří mezi druhy nezvěstné.  ………..  (celý článek)