Výr velký (Bubo bubo)

←zpět

Popis

Největší evropská sova. Má velkou hlavu s oranžovýma očima a výrazná ouška. Závoj je rozavožlutý, uvnitř s černou a hnědou, u oka s bílou kresbou. Pod zobákem světlá skvrna. Zbarvení těla je žlutě nebo rezavě hnědé, na hřbetě výrazně tmavší, s četnými tmavými skvrnami.

Ekologie

V přírodě můžeme spatřit výra zejména vysedávajícího na skalách. I když se zdržuje v blízkosti lesů, málokdy je viděn, že by zalétal hluboko do něj. Obývá skalnatá území v nížinách i horské lesy ve vyšších polohách, významným a tradičním útočištěm jsou srázy říčních údolí velkých řek. Byl viděn i na zříceninách či v kamenolomech. Přes den se skrývá na skalách nebo na starých stromech, večer vylétá lovit do otevřené krajiny.

Hnízdění – ke hnízdění vyhledává skály, kamenité stráně nebo zříceniny budov, zpravidla nedaleko otevřených ploch. V poslední době hnízdí i v kamenolomech a místy se šíří i do menších lesíků poblíž lidských sídel. od ledna, většinou ale v únoru probíhá tok. Hnízdo je kotlina vyhrabaná na zemi nebo na skále, vzácně hnízdí i v dutinách nebo ve starých hnízdech dravců, volavek nebo čápů. Hnízdí jednou ročně od února do dubna. Sedí pouze samice, samec ji po celou dobu krmí. Po 34-36 dnech se líhnou postupně mláďata, na hnízdě zůstávají 5-6 týdnů a pak se rozlézají po okolí. Vzletná jsou ve stáří 9 týdnů, i v této době jsou ještě krmena rodiči. Pohlavně dospívají v 1 roce, hnízdit ale většina začíná až ve věku 2-3 let.

Potrava – výhradně obratlovci – savci od velikosti hraboše po zajíce, ptáci do velikosti bažanta – běžně loví i dravce a jiné druhy sov.

Rozšíření v ČR

V České republice hnízdil tento druh odedávna, na počátku 20.století byl ale málem vyhuben – zůstalo u nás cca 40 párů. V roce 1929 byla vyhlášena zakonná ochrana tohoto druhu a počty se opět začaly zvyšovat. V současnosti se počty odhadují na 600-900 párů. Vyskytuje se téměř na celém území státu, přednost dává oblastem ve středních nadmořských výškách, v horách vystupuje až na 1000 m.n.m. V místech s dostatečnou možností úkrytu hnízdí i v nížinách.

Ve Šluknovském výběžku tato naše největší sova hnízdí minimálně na jednom místě.

←zpět