Slípka zelenonohá (Gallinula chloropus)

←zpět

Popis

Slípka zelenonohá (Gallinula chloropus) je středně velký, zavalitý a relativně pěkně vybarvený vodní pták. Většinu těla má zbarvenou tmavě modře, akorát hlava je poněkud tmavšího odstínu, křídla má hnědá, na boku se jí táhne výrazný bílý pruh, dlouhé končetiny s nápadně dlouhými prsty má zbarveny jasně žlutě. Jejím nejvýraznějším rozpoznávacím znakem je zřejmě jasně červený čelní štítek a zobák se žlutou špičkou. Mladí ptáci jsou na rozdíl od dospělc§ hnědí a čelní štítek zpočátku zcela postrádají. Na volné vodě jde také dobře určit díky jasně bílé spodině ocasu a trhavým pohybům hlavy.

Ekologie

Slípka zelenonohá je skvěle přizpůsobena životu na bohatě zarostlých vodních plochách. Přímým důkazem jsou zejména její dlouhé prsty, kterými se může přidržovat rákosí, ale i díky kterým dokáže rozprostřít váhu svého těla na větší plochu a díky tomu vcelku bez problému pochodovat i po plovoucích rostlinách nebo v bahně. Jde o poměrně plachého ptáka, který se při ohrožení často potápí a pod hladinou se přidržuje rostlinné vegetace. Ačkoli jsou jejím přirozeným biotopem hustě zarostlé rybníky a jezera, v současné době ji můžete běžně vidět i na městských řekách nebo na malých jezírcích v parcích, kde si již na společnost člověka zvykla a je zde proto výrazně méně plachá než ve volné přírodě. Je silně teritoriální.

Hnízdění – U nás hnízdí dvakrát za sezónu, první snůška se objevuje v dubnu. Částečně tažný druh; odlétající ptáci zimují ve Francii a Itálii, případně na území bývalé Jugoslávie a v Řecku.  Po většinu roku se zdržuje jednotlivě, pouze v období rozmnožování se sdružuje do párů. Při hledání vhodného partnera často předvádá efektivní souboje, při kterým oba zápasníci plácají křídly o vodu, do vody kopou a přitom hlasitě křičí. V období hnízdění jsou přísně teritoriální a ve svém teritoriu nesnesou jakouko-li jinou slípku. Hnízdo z uschlých stébel rákosů si staví obvykle dobře ukryté mezi rákosy. Samice snáší 5 – 11 žlutavých, černě skvrnitých vajec, na kterých sedí po dobu 21 dni.

Potrava– je všežravá, ve své potravě však preferuje vodní rostliny a různá semena.

Částečně tažný druh; odlétající ptáci zimují ve Francii a Itálii, případně na území bývalé Jugoslávie a v Řecku. 

Celkový hnízdní stav slípky zelenonohé v ČR činil v letech 2001-2003  4-8 tisíc párů, což je oproti stavu v roce 1989 snížení o 20%.

Ve Šluknovském výběžku zatím pravidelně hnízdí.

←zpět