Potápka malá (Tachybaptus ruficollis)

←zpět

Popis
Nejmenší potápka, tmavohnědá, tváře a strany krku kaštanově hnědé. U kořene zobáku světlá skvrna. V zimě jednobarevně šedá, světlejší spodek.

Ekologie
Obývá vodní plochy i zcela malých rozměrů.

Hnízdění – od dubna do července, běžně 2krát ročně. Hnízdo je většinou na velmi zarostlých místech v mělké vodě. Snáší 3-8 vajec, doba sezení je 19-20 dní.
Potrava – výhradně drobní vodní živočichové, nejčastěji hmyz a jeho larvy.
Kroužkováním prokázán věk 13 let.

Rozšíření v ČR
U nás hnízdí mimo horských oblastí (do cca 600 m.n.m.) běžně na celém území.
Naše populace jsou většinou tažné, zimují v jihozápadní Evropě, vzácně v severní Africe. V ČR přezimuje na nezamrzlých úsecích řek každoročně 1000-2000 jedinců, patrně ze severní až severovýchodní Evropy.

Na našem území hnízdí na všech vhodných plochách od nížin do výšek více než 950 m. n. m. Velikost našich populací se oproti roku 1989 snížila přibližně o třetinu, v letech 2001-03 čítala 2000-4000 párů.

Na Šluknovsku pravidelně hnízdí ve Varnsdorfu a v Horním Podluží

←zpět