Ořešník kropenatý (Nucifraga caryocatactes)

←zpět

Popis

Je velký asi jako hrdlička zahradní. Má tmavě hnědé zbarvení s bílými kapkovitými skvrnami po těle. Spodní ocasní krovky a konec ocasu jsou bílé. Samec a samice se navzájem neliší, mladí jedinci jsou světle hnědí a mají bělavé hrdlo. Létá těžkopádně, podobně jako sojka obecná. Je chráněný zákonem jako ohrožený druh.

Ekologie

Ořešník kropenatý obývá většinu našich pohraničních hor.

Hnízdění – hnízdí v březnu až dubnu jednou ročně. Ořešníci kropenatí uzavírají partnerský svazek na celý život a hnízdí ve vlastním teritoriu. Jejich hnízdo je neuspořádaná stavba z volně poskládaných větviček, trávy, lišejníků a mechu, kterou ptáci zpevňují blátem. Hnízdo bývá umístěno ve větvích jehličnatého stromu těsně u kmene ve výšce pěti až deseti metrů. Samice snáší 3 – 4 bělavá vejce s řídkými hnědými skvrnami, na kterých sedí sama asi 18 dní a mláďata krmí oba rodiče asi 23 – 25 dnů.

Potrava – potravou jsou jim lískové a limbové ořechy, bukvice, semena jehličnanů, bobule, ovoce, hmyz aj. V zimě jsou schopni najít své zásoby oříšků až 2 metry hluboko pod sněhem.

Rozšíření v ČR

U nás je rozšířen především v jehličnatých lesích od 450 m.n.m.po horní hranici lesa. Počty hnízdících párů jsou stabilní, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 2500-5000 párů. I ve Šluknovském výběžku tento pták hnízdí. Setkat se s ním můžete na podzim, kdy často přilétá do blízkosti lidských obydlí na oříšky.

←zpět