Havran polní (Corvus frugilegus)

FOTOGALERIE

←zpět

HAVRAN POLNÍ  je černě zbarvený pták z čeledi krkavcovitých. Je velký asi 46 cm a v rozpětí křídel měří 90 cm.

Obývá téměř celou Evropu a velkou část Asie. U nás lze spatřit dvě skupiny havranů podle toho, jaké je období. V zimě k nám totiž přilétají ptáci z východní Evropy, aby zde přezimovali, a naši ptáci se na toto období stěhují do západní Evropy. Na jaře se obě skupiny zase vracejí zpět. Letní skupina ptáků je méně početná.

Hnízdí v koloniích a ty bývají často blízko vody. Havran polní u nás hnízdí především v nížinách, jen místy akceptuje střední polohy. V zimě lze havrana spatřit v nezasněžené krajině a ve městech.

Počet hnízdících párů u nás není zatím zdaleka tak vysoký a čítá průměrně 2 600 – 3 600 párů. Všechna hnízdiště havranů v České republice se nacházejí převážně v Polabské nížině v rozmezí od dolního Ohře až po Pardubice. Objemné, neupravené hnízdo z větví si staví zpravidla na samých vrcholech stromů a během dubna až května do něj klade 3 – 5 světle hnědých, 39,1 × 27,9 mm velkých vajec s tmavými skvrnami. Na jejich inkubaci, která trvá přibližně 16 – 18 dnů, se podílí pouze samice, samec na vejcích nesedí, ale po celé inkubační období shání pro samici potravu. Mláďata se opeřují po 32 – 33 dnech, plně nezávislá na svých rodičích jsou kolem 5. měsíce a pohlavně dospívají již kolem 1. roku života. Průměrná délka života havrana polního ve volné přírodě činí více jak 15 let.

V současné době je v Červeném seznamu České republiky zařazen mezi zranitelné druhy.

Ve Šluknovském výběžku poprvé zahnízdila kolonie těchto zajímavých ptáků na jaře 2012 v Rumburku. Od té doby se každoročně vracejí.

←zpět