Datel Černý (Dryocopus martius)

←zpět

DATEL ČERNÝ je zástupcem největšího datla v Evropy. Vyskytuje se všude v Eurasii od severního Španělska a Skandinávie až po východní Sibiř a Japonsko.

Datel černý obsazuje především souvislejší lesní celky v nížinách i v horách, dává přednost lesům jehličnatým a smíšeným, je však schopen zahnízdit i v lesích listnatých.  Je to velice plachý pták a tak ho v přírodě spíše uslyšíme, než uvidíme. Hlavní složkou potravy datla jsou mravenci, dále žere také larvy, kukly a brouky, které hledá i na zemi a na spadlých mrtvých stromech.

Pohlavní dospělosti dovrší datel v 1. roce. Už v únoru začíná samec s námluvami, při kterých se snaží přivolat si partnerku hlasitým voláním. Pak partner vyhlédne strom vhodný pro vytvoření hnízda, pokud samec už s vytvořením dutiny nezačal, na stavbě se podílejí oba partneři. Potřebují vytesat dutinu 40cm hlubokou a 22cm širokou, tato práce jim trvá zhruba 4 týdny. Když je hnízdo hotovo v průběhu měsíců března až června do něj snese samička 2-6 bílých vajíček, které začíná okamžitě zahřívat. Na sezení se partneři střídají a to asi po 2 hodinách. Doba sezení je velmi krátká 12- 14 dnů, proto jsou také mláďata tak bezmocná, po vylíhnutí váží každé z nich jen pouhých 9 g. Do potravy je prvních 10 dní rodiče nutí, pak se o potravu hlásí už sami, asi po měsíci se mláďata osamostatňují.

I když je datel v České republice poměrně hojný, vzhledem k jeho plaché povaze je obtížné jej v přírodě spatřit. Dle Bernské dohody se jedná o přísně chráněný druh u kterého byla v posledních letech zjištěna zvyšující se početnost. Počet hnízdních párů mezi lety 2001-2003 se odhadoval na 4-8 tisíc párů. Ve Šluknovském výběžku patří mezi pravidelně hnízdící ptáky.

←zpět