Čáp bílý (Ciconia ciconia)

FOTOGALERIE – Čáp bílý a Čáp černý

←zpět

Popis

Jedná se o jednoho z největších u nás žijících ptáků. Jak naznačuje český název, v barvách jeho peří převažuje bílá. Jen letky a velké krovky jsou černé. Velký zobák a dlouhé nohy jsou červené.

Ekologie

Tohoto nádherného ptáka můžeme spatřit na loukách, v okolí rybníků, ale také poměrně často u lidských obydlí.

Hnízdění – čápi si svá hnízda často staví v blízkosti lidských obydlí – na starých komínech, střechách atd. Materiálem který používají jsou větve, klacky, drny, případně další materiál. Stavbu a opravu hnízda většinou provádí samec. Ten totiž většinou přilétá ze zimoviště dříve než samice. Hnízda jsou často mohutná a mohou dosáhnout hmotnosti do 1t a jsou víceletá. Hnízdí od druhé dekády dubna do druhé dekády května.

Do hnízda samice snáší 3-5 vajec bílé barvy, ze kterých se po 30 dnech zahřívání oběma rodiči líhnou mláďata. Přibližně 55-60 dní od vylíhnutí se mláďata začínají učit létat a po 67-70 od vylíhnutí se osamostatňují. Pohlavně dospívá čáp až třetím rokem života, hnízdit začíná však ve věku 4 až 6 let a dožívá se 8 až 14 let, přičemž nejvyšší zjištěný věk čápa byl zjištěn 27 let.

Potrava – ve volné přírodě se živí žábami, hraboši, krtky, užovkami, sysly nebo hmyzem. Loví za chůze – tudíž aktivně. Za jeden den může čáp ulovit až 44 hrabošů. tento pták má tedy velký význam i pro zemědělství. Potravu loví na vlhkých loukách a mokřinách při březích rybníků nebo vodních toků, někdy i na polích. Žijí většinou v páru, který si je věrný celý život.
Rozšíření v ČR

Hnízdí na většině území od nížin do 800 m.n.m. V roce 2001 u nás bylo obsazeno celým párem 901 hnízd, alespoň jedno mládě bylo vyvedeno z 634 hnízd.

Na Šluknovsku čáp bílý dlouho pravidelně hnízdil v Rožanech. Toto hnízdo však opustil a nějaký čas zde nehnízdil vůbec. Dobrou zprávou je, že v  poslední době opět zahnízdil na komíně ve Šluknově.

 

 

←zpět